"Imaginava que la terra era rodona" Tales de Mileto

carles

carles

jueves, 19 de enero de 2017

Activitat 13. Les constel·lacions

L'objectiu final d'aqesta activitat és redactor una història relacionada amb les constel·lacionw. Abans però, serà necessari contestar les següents preguntes:

1. Què és una constal·lació? Quin origen tenen i qui les va descobrir? Una costal·lacio es un conjunt d'estrelles separades que formen alguna figura. El seu origen es des del 4000 aC i les va descobrir Els grcs, romans i els àrabs però avans d'ells ja les havien vist els egipsis.

2.Digues el nom de 4 constel·laions i adjunta-hi una imatge.

3. Busca i copia la llegenda d'una de les quatres constel·laciions anteriors.
Aquesta antiga constel·lació ha estat portadora d'una tradició mitològica molt sòlida que ha perdurat a través de diverses transformacions culturals. En el segon mil·lenni a. C., els babilonis representaven el gerro com una urna que es desbordava, i van associar a Aquari amb el seu onzè mes (equivalent al nostre gener-febrer) de l'any, que es deia "el curs de la pluja". Els egipcis van veure en aquesta figura la representació de Hapi, el déu del Nil, encarregat de distribuir les aigües de la vida; l'urna era símbol de bona fortuna. Aquesta analogia fa que la fortuna s'associï amb algunes estrelles del gerro i del cap de la figura del aiguader.
Les antigues representacions del aiguader ho mostren com un home barbut, ja madur. No obstant això, el tractament clàssic d'aquesta figura era molt diferent. Per al poeta llatí Manilo (segle I d.C.), aquest signe "és la joventut que es vessa i que va ser sostreta de la Terra". Això fa referència al mite grec del nen Ganímedes. El fill del rei Tros de Troia, Ganímedes, era el més bell dels joves de la Terra. Per això, els déus el van elegir perquè sempre portés la copa daurada de nèctar dels déus i li van concedir el do de l'eterna joventut. En versions posteriors, Zeus, el rei dels déus, desitjava al jove. Disfressat com l'àguila de la mateixa constel·lació, Zeus va raptar al noi i el va portar a l'Olimp per convertir-lo en el seu coper personal.
Aquest rapte de Ganímedes dut a terme per Zeus, va tenir moltes repercussions a la muntanya Olimp. La seva arribada desplaçava a Hebe, deessa de la joventut i filla d'Hera, esposa de Zeus. Aquesta es va sentir ofesa per l'insult a Hebe, i per la vergonya de saber que Zeus s'havia enamorat d'un noi. L'actitud de la seva esposa enfurir Zeus, que va glorificar a Ganímedes donant-li un lloc a les estrelles.

4.Com podem trobar, d'una manera fàcil, les constel·lacions? Ens poden servir per orientar-nos? Per trobar facilment les constel·lacions ens podem orientar per l'estrella mes brillant de aquella constel·lacio. Les constel·lacions es poden servir per orientar-nos, perquè si sabem que una cosntel·lació està al nord doncs ja sabem on es el nord.

5.Ara sí, escriu una història relacionada amb les contel·lacions que has mencionat anteriorment.Hi havia una vegada un riu i na persona, ho si, bueno ja veurem. Aquesta història va de una constel·lació molt important per ami. Us explicarè perquè jo vaig neixer al Febrer i qui neix al Febrer es aquari i aquesta història va de aquesta costel·lació Aquari.
Un noi que va neixer el Febrer anava pasejant per la vora de un riu que normalment era mes clar que l’aire però, aquell dia hi havia 13 forats a l’aigua com remolins que trasformaven l’aigua de color del fum molt però molt fosc i ell es pensava que aquella aigua era màgica així que va agafar la seva gerra de ceràmica casolana i la va començar a omplir de aquella aigua de color de fum màgica i se’n va anar amb la seva família que l’estava esperant a casa per sopar. El dia següent quan hi va tornar l’aigua estava encara més fosca però ell no li va doanr ninguna importancia i la va tornar a omplir la seva gerra per poder beure, rentar la roba i regar les plantes que havia plantat. Al dia següent quan hi va tornar l’aigua estava tota de color negre amb els mateixos tretze forat que havia vist en els derrere dos dies i ell va pensar que allò era una cosa presiosa i amb la seva gerra va agafar-ne una i les altres es pensaven que l’estava atacan i les altres es van revelar i es van tirar a sobre del noi que nomès venia a buscar aigua per poder viure i no desidretar-se.
Quan els forats van sortir de l’aigua el noi va veure que eren estrelles i una d’elles el va convertir en pedre per sempre més. Totes les estrelles es van ficar a dintre del noi i el van pujar al cel al costat de totes les altres constel·lacions i va heredar el nom de ACUARI.

No hay comentarios:

Publicar un comentario